Tel: 098 957 4780     E-mail: info@adaptacije-rijeka.com26/08/2014.

Slaganje boja u unutrašnjem prostoru

Za svaki prostor koji obavlja određenu funkciju u našim domovima ili uredima, postoji više ili manje prikladna boja.

Na primjer, u ulaznim prostorima trebamo izbjegavati tamne boje, a preferirati tople boje koje pridonose osjećaju intimnosti i dobrodošlice.

Za boravak se preporučaju boje koji unapređuju društvenost, a da nisu agresivne, na primjer nijanse žute i narančaste, te zelene s tendencijom na žuto.

U kuhinji su pogodne žive boje poput vatre: žuta, crvena, narančasta, dok bijela boja naglašava boju hrane, a može donijeti i svježinu.

U blagovaonici treba izbjegavati zelenu koja može dati osjećaj sitosti, čak i prije nego što smo jeli, dok je odlična žuta koja podržava funkciju jetre ili boja naranče koja potiče apetit. Crvena djeluje veselo, no može uzrokovati preveliku brzinu kod jela.

U radnim sobama ne bi trebalo nedostajati  žute komponenta koja ptiče psihičke aktivnosti i poboljšava radne sposobnosti, ali tu možemo kombinirati i zelenu ili tirkiznu.

U spavaćoj sobi crvena je uzrok nesanice, dok plavi tonovi smiruju i djeluju opuštajuće.

Boje također imaju određeni utjecaj na zdravlje. Terapija bojama bavi se i proučavanjem utjecaja boja na ljudsko zdravlje, a boje koje volimo ili ne – mogu puno reći o različitim osobnostima našeg karaktera.


  • Čitajte naš blog

  • Kontakt